Lapinniemen koululla ja Tervolan lukiossa on käytössä varhainen tuki koulupoissaoloihin -toimintamalli.
Koulupoissaolot ovat lisääntyneet valtakunnallisesti ja kehitys meillä on Tervolassa ollut samansuuntainen jo pitkään. Erilaisia malleja tilanteen hallitsemiseksi on kehitetty. Lapinniemen koulun ja lukion malllia on jalostettu alunperin Varsinais-Suomessa käyttöönotetusta mallista, joka on Lapin LAPE-hankkeen myötä tullut tänne. LAPE on jo edellisen hallituksen aikana ollut yksi kärkihankkeista, jossa yhteiskunnan palveluja on kehitetty lapsi - ja perhelähtöisemmiksi. Palvelujen painopistettä siirretään kaikille yhteisiin ja ehkäiseviin palveluihin sekä varhaiseen tukeen ja hoitoon. Myös koulua kehitetään tukemaan lapsen hyvinvointia.
Oppilaan säännöllinen koulunkäynti mahdollistaa oppimisen, vaikuttaa oppimisen tuen tarpeeseen, vähentää perheissä syntyviä pitkittyneistä tilanteista aiheutuneita konflikteja, vähentää pitkittyneistä tilanteista aiheutuneita kalliita erityisratkaisuja, parantaa oppilaan kokemusta kuulumisesta omaan luokkaansa ja kouluyhteisöön sekä vähentää riskiä yhteiskunnasta syrjäytymiseen.
Luokanopettaja/luokanvalvoja seuraa oppilaan poissaolomääriä. Jos poissaoloraja (50 tuntia) ylittyy, opettaja on yhteydessä huoltajaan sopiakseen palaveriajan, johon osallistuvat oppilas (ikä huomioiden), huoltaja (yli 18-vuotiaalla lukiolaisella suostumuksena mukaan), terveydenhoitaja, koulukuraattori ja opettaja. Palaverissa tehdään tilanteen kokonaiskartoitus ja sovitaan mahdolliset jatkotoimenpiteet. Luvattomiin poissaoloihin puututaan tietenkin heti.
Julkisesti, opettajille, opiskelijoille, henkilökunnalle ja huoltajille